Ooi House Margaret River, A Margaret House

November 10, 2015 pj

Ooi House Margaret River, A Margaret House

Ooi House Margaret River, A Margaret House

from Perth, Western Australia in Australia

Profile

Project Type

House

Project Status

Completed

Completion Date

1997

Other Name

Name Language

Description

Ooi House is a unique modern minimal design with 3 bedrooms, king beds and unsuited bathrooms. The Chalet is of the same design, with the 4th King bed, ½ kitchen, large bathroom, deck and ocean views. The House and Chalet sleep but we often rent to couples or just two rooms off peak. Ooi House was originally builtto be part of an Aman Resort, set on 6 acres of garden with 100 olive trees onthe banks of Margaret River. The property is located on the hill up from theRiver Mouth Beach, close to Prevelly with ocean and ridge views over Margaret Riverat its widest point. Ooi House and Chalet are private and not overlooked byother properties but the location is central to all the Margaret River beachesand the Town which is 3 miles west plus the best wineries in the area. The master bedroom has 20'ceilings, and a moving wall of Japanese seen veneer to separate the large modern bathroom. Japanese sen is a main detail throughout the house and chalet.The master bedroom has outside door to a small concrete courtyard with viewsout to the ocean and over the northern banks of Margaret River.

Building Information

Address

6 Devon Dr, Margaret River WA 6285, Australia

P.O. Box

Lot Area

28,328 sq. m.

Basement Ground Floor

||

Building Structure Height

Meters

Gross Floor Area

sq. m.

Client, Consultant, Architect

Consultant

Ooi House Margaret River, A Margaret House

Client

Developer

Innovest Construction

Architecture Style

Building Technology

A full glazed glass wall in the living area exposes the largeopen space to winter sun, drawing the eye to the spectacular all-round views.The roof lifted in a mono-pitched to the north, thereby maximizing the exposureof the room to the north sun and the spectacular all-round views. Part of thehouse is anchored into the slope but the living room, with its lifted roof, iselevated over the site, emphasizing its transparent lightness. The plan of thehouse is rectilinear and uses a great amount of full-height glazing. There aretwo distinct zones within the buildings, that of the sleeping zones made out ofthick rammed earth and living areas such as dining/living spaces are made out of light steel structures and transparent walls.

Awards

National RAIA Commendation in1998

Project Picture Gallery

Plan, Elevation and Section Gallery