Menara Mesiniaga

November 12, 2015 megacities

Menara Mesiniaga

Menara Mesiniaga

from Subang Jaya, Selangor in Malaysia (马来西亚)

Profile

Project Type

Office Building

Project Status

Completed

Completion Date

1992

Other Name

Name Language

Description

The Menara Mesiniaga Tower is a futuristic building located in SS16, Subang Jaya, Selangor, Malaysia. It is owned by Mesiniaga Berhad. The building is an iconic landmark in Subang Jaya, in Selangor. It is the IBM headquarters in Subang Jaya near Kuala Lumpur. It is a high-tech, 15-storey corporate showcase on a convenient and visually prominent corner site. The singular appearance of this moderately tall tower is the result of architect Kenneth Yeang's ten-year research into bio-climatic principles for the design of medium-to-tall buildings. Its tri-partite structure consists of a raised green" base, ten circular floors of office space with terraced garden balconies and external louvers for shade, and is crowned by a spectacular sun-roof, arching across the top-floor pool. The distinctive columns that project above the pool floor will eventually support the installation of solar panels, further reducing the energy consumption of a building cooled by natural ventilation, sun screens, and air conditioning. Yeang's ecologically and environmentally sound design strategies reduce long-term maintenance costs by lowering energy use. Importantly, designing with the climate in mind brings an aesthetic dimension to his work that is not to be found in typical glass-enclosed air-conditioned medium-to-high rise buildings. The tower has become a landmark, and increased the value of the land around it. The jury found it to be a successful and promising approach to the design of many-storied structures in a tropical climate.

Building Information

Address

1A, Jalan SS 16/1, Subang Jaya, Selangor, Malaysia

P.O. Box

Lot Area

4,720 sq. m.

Basement Ground Floor

1|Ground|14

Building Structure Height

41 Meters

Gross Floor Area

6,503 sq. m.

Client, Consultant, Architect

Consultant

Menara Mesiniaga

Client

Mesiniaga Sdn. Bhd.

Developer

Architecture Style

Building Technology

The building brings together the principles of the bioclimatic approach to the design of tall buildings developed over the previous decade by the firm. In particular, the building has the following features:“Vertical Landscaping” (planting) is introduced into the building facade and at the “skycourts”. In this building the planting starts by mounding up from ground level to as far up as possible at one side of the building. The planting then “spirals” upwards across the face of the building with the use of recessed terraces (as skycourts).A number of passive low-energy features are also incorporated, primarily, all the window areas facing the hot sides of the building (ie. east and west sides) have external louvres as solar-shading to reduce solar heat gain into the internal spaces. Those sides without direct solar insolation (ie. the north and south sides) have unshielded curtain-walled glazing for good views and to maximise nautral lighting.The lift lobbies at all floors are naturally ventilated and are sun-lit with views to the outside. These lobbies do not require fire-protection pressurisation (ie. low-energy lobby). All stairways and toilet areas are also naturally ventilated and have natural lighting.The sunroof is the skeletal provision for panel space for the possible future placing of solar-cells to provide back-up energy source. BAS (Building Automation System) is an active Intelligent Building feature used in the building for energy-saving.

Main Ideas and Concepts for the Menara Mesiniaga: - Sky gardens that serve as villages - Spiraling vertical landscape - Recessed and shaded windows on the East and West - Curtain wall glazing on the North and South - Single core service on hot side - East - Naturally ventilated and sunlit toilets, stair ways and lift lobbies - Spiral balconies on the exterior walls with full height sliding doors to interior offices

The building is 15 stories tall and circular in plan. Yeang designed this building to include three items: 1- a sloping landscape base to connect the land with the verticality of the building; 2- a circular spiraling body with landscaped sky courts that allow visual relief for office workers as well as providing continuity of spaces connecting the land through the building; and 3- the upper floor provides a swimming pool and gym.

Awards

The construction of this high-tech building began in 1990 and was completed in 1992. After completion, architect Ken Yeang's long research into bio-climatic design principles was recognised with the Aga Khan Award for Architecture in 1995 for the design.

Project Picture Gallery

Plan, Elevation and Section Gallery