Louvrebox House

November 6, 2015 isisdoblado

Louvrebox House

Louvrebox House

from Kajang, Selangor in Malaysia (马来西亚)

Profile

Project Type

House

Project Status

Archive/Demolished

Completion Date

2004

Other Name

Name Language

Description

The three-storey louvrebox house had taken inspiration from the traditional Malaysian kampong specifically the Terengganu house. It possessed the signature stilts intended for protection from flood, for cross-ventilation, and for domestic repairs. The dwelling was framed in timber louvres. Local materials were used as main materials for the house, namely bricks, concrete or gravel.  For a high eastern boundary, the entrance lobby was made a glass box and the post-tensioned stair linked all the three levels. The ground floor or the under croft was utilized by the living and dining area. The living area had glazed sliding doors that enabled it to extend across the full width of the plot. The main roof characterized by a 'safari roof' ventilates conducted heat before allowing it to hit the actual building mass. The movable aluminum louvres applied, siding the east, west, and south faces, are purposely for privacy, iddance of midday glare, and improvement of thermal performance. 

Building Information

Address

Jalan Bayu 8, Bukit Gita Bayu, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia

P.O. Box

Lot Area

535 sq. m.

Basement Ground Floor

1|1|2

Building Structure Height

80 Feet

Gross Floor Area

418 sq. m.

Client, Consultant, Architect

Consultant

Kevin Mark Low

Client

Ola Samuelsson

Developer

Architecture Style

Building Technology

Awards

Project Picture Gallery

Plan, Elevation and Section Gallery